Säätiön säännöt

Jämsänjokilaakson säästöpankkisäätiö

Säännöt rekisteröity 9.2.1994


1.

Säätiön nimi on Jämsänjokilaakson Säästöpankkisäätiö ja sen kotipaikka on Jämsä ja toimialueena Jämsänjokilaakso.

2.

Säätiön tarkoituksena on edistää ja tukea Jämsänjokilaakson henkistä ja taloudellista kasvua, sekä Jämsänjokilaakson ja jämsänjokilaaksolaisen kulttuurinja kulttuuriperinteen vaalimista. Säätiön erityistarkoituksena on säästäväisyyden edistäminen ja taloudellinen kasvatus, sekä muu edellä mainittujen tarkoitusperien toteuttamiseksi soveltuva yleishyödyllinen toiminta samoin kuin säästöpankkitoiminnan perinteen vaaliminen, sekä siihen liittyvän tiedon tallentaminen.

Säätiö käyttää tarkoitustaan toteuttaessaan Jämsässä olevaa ns. Kivipankkia henkisenä kotinaan, sekä vaalii ja edustaa Kivipankkiin liittyvää jämsänjokilaaksolaista säästäväisyys- ja kulttuuriperinnettä.

3.

Säätiön alaisuuteen voidaan perustaa rahastoja, joita käytetään säätiön tarkoitusperien toteuttamiseen.

4.

Säätiö toteuttaa tarkoitustaan järjestämällätai tukemalla taloudellisesti tarkoitusperiään edesauttavia tilaisuuksia, harjoittamalla julkaisu- ja tutkimustoimintaa, sekä muulla vastaavalla tavalla. Säätiö voi jakaa myös stipendejä, apurahoja, palkintoja, antaa avustuksia ja tehdä lahjoituksia.

Säätiö voi omistaa ja hallita kiinteistöjä ja kiinteistöjen hallintaan oikeuttavia osakkeita.

Säätiön peruspääoma on sataviisikymmentätuhatta (150.000) markkaa, joka on sijoitettava varmalla ja tuloa tuottavalla tavalla.

Säätiöllä on oikeus ottaa vastaan lahjoituksia ja testamentteja, sekä kartuttaa omaisuuttaan muullakin tavoin, ei kuitenkaan harjoittamalla liiketoimintaa.

5.

Säätiön asioita hoitaa ja säätiötä edustaa hallitus, johon kuuluu vähintään viisi (5) ja enintään kymmenen (10) jäsentä.

Hallituksen jäsenten toimikausi on kolme (3) vuotta, kuitenkin siten, että samalla kertaa on erovuorossa enintään kolmasosa (1/3) hallituksen jäsenistä.

Jämsän Säästöpankin hallitus valitsee säätiön ensimmäisen hallituksen. Tämän jälkeen jäsenet valitaan säätiön hallituksen vuosikokouksessa Jämsänjokilaaksossa asuvista, taloudellista asiantuntemusta omaavista henkilöistä, jotka suhtautuvat myönteisesti Jämsänjokilaakson ja jämsänjokilaaksolaisen kulttuurin ja kulttuuriperinteen vaalimiseen, säästäväisyyden edistämiseen ja taloudelliseen kasvatukseen, sekä säästöpankkitoiminnan perinteen vaalimiseen ja siihen liittyvän tiedon tallentamiseen.

Säätiön hallitukseen ei voida valita henkilöä, joka ennen toimikauden alkua on täyttänyt 70 vuotta.

Hallitus valitsee keskuudestaan puheenjohtajan
ja varapuheenjohtajan. Säätiön käytännön asioita hoitavana asiamiehenä toimii hallituksen nimeämä henkilö.

Säätiö voi tarvittaessa käyttää asiantuntijoita.

6.
Kutsu hallituksen kokouksiin toimitetaan todistettavalla tavalla kirjeellisesti kullekin jäsenelle vähintään viikkoa ennen kokousta. Muut tiedonannot hallituksen jäsenille toimitetaan samalla tavalla.

Hallitus kokoontuu puheenjohtajan, tai hänen estyneenä ollessa varapuheenjohtajan, tai hänenkin estyneenä ollessa asiamiehen kutsusta.

Hallitus on päätösvaltainen, kun saapuvilla on vähintään puolet jäsenistä.
Päätökset tehdään yksinkertaisella äänten enemmistöllä, mikäli näistä säännöistä tai lainsäädännöstä ei muuta johdu. Äänten mentyä tasan, ratkaistaan vaalit arvalla, mutta muissa asioissa tulee päätökseksi se mielipide, johon kokouksen puheenjohtaja on yhtynyt.

7.
Säätiön nimen kirjoittaa hallituksen puheenjohtaja, varapuheenjohtaja tai asiamies kaksi yhdessä tai hallituksen puheenjohtaja tai asiamies yhdessä hallituksen siihen oikeuttaman henkilön kanssa.

8.

Hallituksen jäsenille voidaan maksaa kohtuullinen kokouspalkkio ja kohtuullinen palkkio säätiön hyväksi tehdystä muusta työstä.

9.

Hallitus kokoontuu vuosikokoukseen kunkin vuoden maaliskuussa. Vuosikokouksessa valitaan hallituksen jäsenet erovuoroisten tilalle, puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja sekä esitetään tilinpäätös, joka käsittää tuloslaskelman ja taseen, sekä toimintakertomuksen.
Kokouksessa esitetään myös tilintarkastuskertomus ja päätetään niistä mahdollisesti aiheutuvista toimenpiteistä.

Niin ikään vahvistetaan talousarvio kulumassa olevalle vuodelle, määrätään tilintarkastajienpalkkio ja hallituksen jäsenten kokouspalkkion suuruus, sekä peruste säätiön hyväksi tehdyn työnkorvaamisesta, sekä valitaan kaksi (2) tilintarkastajaa ja näiden varamiehet. Tilintarkastajista ainakin toisen ja tämän varamiehen tulee olla KHT- tai HTM-tilintarkastaja tai -yhteisö.

10.

Säätiön tilikausi on kalenterivuosi. Tilit ja hallituksen laatima toimintakertomus on helmikuun 15. päivään mennessä toimitettava tilintarkastajille, joiden on annettava tilintarkastuskertomus helmikuun loppuun mennessä. Oikeaksi todistetut jäljennökset tuloslaskelmasta, taseesta liitteineen, tase-erittelyistä, sekä toiminta- ja tilintarkastuskertomuksista ja tarvittavat tiedot hallituksen vuosikokouksen pöytäkirjasta on kesäkuun loppuun mennessä toimitettava oikeusministeriölle.

11.

Säätiön sääntöjä voidaan muuttaa, mikäli vähintään kolme neljäsosaa (3/4) hallituksen jäsenistä sitä kannattaa. Sääntömuutokselle on saatava oikeusministeriön vahvistus. Säätiön lakkauttamisesta päätetään samassa järjestyksessä.

12.

Säätiön lopettaessa toimintansa käytetään säätiön varat säätiön hallituksen päättämällä tavalla säätiön alkuperäisen tarkoituksen mukaisesti.